;
;

Opening formulierenbrigade Drechterland

VrijwilligersNH, Westfriese bibliotheken en gemeente Drechterland openen formulierenbrigade op woensdag 10 juni

Formulierenbrigade Drechterland gaat 10 juni officieel van start

Burgemeester Michiel Pijl opent op 10 juni om 12.45 uur de Formulierenbrigade in de bibliotheek van Hoogkarspel/ ‘t Streekpunt. De Formulierenbrigade is een initiatief van gemeente Drechterland, VrijwilligersNH en de Westfriese Bibliotheken en bedoeld voor iedere inwoner van Drechterland die moeite heeft met correspondentie met instellingen of overheid. De hulp van de vrijwilligers van de Formulierenbrigade is gratis. Het eerste spreekuur is op woensdagmiddag 17 juni van 14.00 u tot 16.00 uur in de bibliotheek / ‘t Streekpunt.

Werken op afspraak

Vanwege de Coronamaatregelen, werkt de Formulierenbrigade voorlopig op afspraak. Voor een afspraak kunnen mensen een Whatsapp bericht sturen naar 06-57622744 of mailen naar info@vrijwilligersnh.nl. Op een later moment zal het inloopspreekuur ingaan, zodat men vrij kan inlopen.

Moeite met invullen en doen van aanvragen?
Veel mensen vinden het invullen van formulieren, het  aanvragen van hulp of  toeslagen of indienen van declaraties een hele klus. Veel van deze aanvragen moeten ook digitaal worden gedaan. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Maar het is wel belangrijk dat het goed gebeurt. Veel mensen zijn hier onzeker over en sommigen gaan het uit de weg. Daardoor ontstaat het risico in de problemen te komen. Of lopen zij hulp of financiën  mis waar ze eigenlijk wel recht op hebben. Daarom biedt de Formulierenbrigade hulp en uitleg bij het invullen van formulieren en correspondentie met instanties.

Wie kan bij de Formulierenbrigade terecht?
De brigade is er voor iedere inwoner van de gemeente Drechterland. Maar speciaal voor ouderen, mensen die anderstalig zijn of die om andere redenen moeite hebben met (digitale) officiële communicatie en het houden van overzicht.

Waarvoor kan men bij de brigade terecht?
Uitleg over brieven van gemeente, overheid en instanties zoals verzekeringen, UWV, DUO, woningcorporatie of bank. Het doen van aanvragen voor toeslagen of aanvullende financieringen of andere correspondentie met officiële instanties.

De voordelen van de Formulierenbrigade
De Brigade neemt met de aanvrager de correspondentie door en legt uit wat er gedaan moet worden. Samen wordt dan het formulier ingevuld of de digitale aanvraag gedaan. Zo ziet de aanvrager hoe iets werkt en wat er nodig is om een aanvraag te doen. Dat maakt de aanvrager zelfredzamer en mogelijk kan de aanvrager het de volgende keer zelf. Zo niet, dan blijft de Formulierenbrigade ondersteuning bieden. Wanneer er nog vragen over blijven die de Brigade niet kan beantwoorden, verwijst de brigade door naar de juiste persoon of instantie die de aanvrager wèl verder kan helpen. Hierdoor hoeft niemand buiten bereik van hulp te vallen. De hulp van de Brigade is laagdrempelig en makkelijk bereikbaar.

Samenwerking
De Formulierenbrigade is tot stand gekomen op initiatief van gemeente Drechterland, VrijwilligersNH en de Westfriese Bibliotheken. De vrijwilligers die betrokken zijn bij de Brigade worden ondersteund door VrijwilligersNH. Zij  hebben enige tijd meegelopen en zijn goed getraind door de collega vrijwilligers van Formulierenbrigade Hoorn en Medemblik.

Meer weten over dit initiatief of vrijwilliger worden?

Neem dan contact op met VrijwilligersNH, 0229 576416, info@vrijwilligersnh.nl  of www.vrijwilligersnh.nl

VrijwilligersNH is een label van WilgaerdenLeekerweideGroep