SoTOPleiding

In november 2019 zullen vijf studenten starten met de SoTOPleiding, een laagdrempelige opleiding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij de SoTOPleiding kunnen studenten het diploma Woonhulp behalen. Ook kunnen de studenten een certificaat halen voor Schoolondersteuner Junior.

Met ondersteuning van gemeente Opmeer, middels een innovatiesubsidie, zijn BuroFlo en IetsAnders gestart met het opzetten van de SoTOPleiding. Het idee hiervoor kwam van cliënten zelf. Inmiddels zijn ook de jobcoaches van LeekerweideGroep bij het project betrokken geraakt.

De SoTOPleiding: Een opleiding tot woonhulp of schoolondersteuner

De SoTOPleiding is vooral gericht op praktijk. De lessen zijn grotendeels ontwikkeld door Calibris. Met het behalen van het diploma wordt de kans op een betaalde baan vergroot. De studenten kiezen één van beide richtingen: Woonhulp voor ouderen of woonhulp voor mensen met een beperking. Daarnaast kunnen studenten de extra module ‘Kind’ volgen. Na de opleiding kunnen de studenten op zoek naar een baan in de zorg of in het basisonderwijs.

Samenwerking tussen basisschool en leerbedrijf

Maaike Verlaat is persoonlijk begeleider bij IetsAnders op basisschool ’t Ruimteschip, waar de cliënten werken die het idee hebben aangedragen. Ze vertelt wat ze de meerwaarde vindt van de samenwerking tussen de basisschool en het leerbedrijf: ‘Amanda heeft hier een leerplek. Voordat ze begon, kwam Amanda hier voor een kennismakingsgesprek. Ze zei toen: “Ik zou zo graag juf willen zijn. Maar dat kan ik niet, vanwege het niveau.” Op haar eerste dag werd ze door een medewerker voorgesteld aan een van de klassen: “Kijk, dit is juf Amanda.” Dat vind ik zo mooi. De kinderen zien haar als juf, niet meer en niet minder. Ze kan volwaardig meedoen.’

Het project SoTOP ziet Maaike als een geweldige mogelijkheid: ‘Iedereen heeft wel een droom, ongeacht het niveau of een eventuele beperking. Met deze opleiding kunnen we echt dromen laten uitkomen. Personen met meer mogelijkheden, kunnen vanuit dagbesteding doorgroeien. Zo kunnen ze zich ontwikkelen en wordt hun kans op een betaalde baan vergroot.’

Branche-erkend diploma

Iedere student kan de opleiding in zijn eigen tempo doorlopen. Het is prettig dat deze mogelijkheid er is voor personen, voor wie een reguliere opleiding niet haalbaar is. Tegelijk is de opleiding wel branche erkend, en is de diploma een echte meerwaarde bij het zoeken naar een betaalde baan.

SoTOP in de media

Lees hier de digitale versie van het artikel over SoTOP dat op 22 augustus 2019 verscheen in het West-Fries weekblad.

Aanmelden voor de opleiding is mogelijk via info@buroflo.nl.

 

Contact met BuroFlo

Heeft u een vraag voor BuroFlo of wilt u meer weten over onze activiteiten? Neem direct contact met ons op via dit formulier.