;
;

Formulierenbrigade officieel van start

Wethouder Theo van Eijk heeft op 27 maart officieel de Formulierenbrigade Hoorn geopend. Samen met hulpvrager Antoon Duijn verrichtte hij om 13.30 uur de openingshandeling in de Centrale Bibliotheek in de stad. Direct na opening konden de vrijwilligers weer aan de slag. De brigade voorziet duidelijk in een behoefte. De brigade is vanaf begin maart operationeel en heeft ondertussen al heel wat mensen geholpen. 

Klik hier om direct naar de pagina over de Formulierenbrigade te gaan

Antoon heeft graag wat hulp

Antoon Duijn heeft samen met Theo van Eijk de openingshandeling verricht. Hij is iemand die prima zijn eigen zaakjes kan regelen. Maar bij het invullen van formulieren of bij het opzoeken van informatie heeft hij graag dat iemand mee kijkt of het wel goed gaat. “Alles is tegenwoordig ook maar www puntje nl. “ zegt hij. “Wil je iets weten, dan wordt gezegd ‘Kijk maar even op de website of lees maar na op het web’. Ik vind dat niet zo makkelijk en met mij hebben nog wel meer mensen dat probleem. Misschien heeft het met de leeftijd te maken. Of is het gewoon helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ik vind wat hulp en uitleg wel fijn. En: informatie opzoeken is nog maar stap 1. Vaak moet je dan nog allerlei dingen invullen via de computer. En de vragen, bedoelen ze nou dit of bedoelen ze heel wat anders? Nee, ik heb liever dat iemand met mij meekijkt. Dan weet ik zeker dat dingen goed ingevuld zijn èn op de juiste plek terecht komen. “

De Formulierenbrigade

Met Antoon zijn er meer mensen die graag hulp of feedback krijgen. Er wordt daarom ook al goed gebruik gemaakt van de mogelijkheid. Mensen kunnen iedere maandagmiddag tussen 2 en 4 bij de Centrale bibliotheek terecht voor hulp en uitleg. De hulp van de vrijwilligers van de Formulierenbrigade is gratis. De Formulierenbrigade is bedoeld voor iedere inwoner van Hoorn die moeite heeft met correspondentie met instanties of overheid.

Waarvoor kan men bij de brigade terecht?

Uitleg over brieven van gemeente, overheid en instanties zoals verzekeringen, UWV, DUO, woningcorporatie of bank. Het doen van aanvragen voor toeslagen of aanvullende financieringen, andere correspondentie met officiële instanties. Denk dan aan aanvragen van een DigiD, doen van declaraties bij de verzekeraar, aanvragen studiefinanciering of toeslagen en het verzamelen van de benodigde en juiste informatie ervan.

De Formulierenbrigade kan niet helpen bij het invullen van inkomstenbelasting- en belastingteruggave.

Samenwerking

De Formulierenbrigade is tot stand gekomen op initiatief van BuroFlo en de Centrale Bibliotheek Hoorn en wordt gesteund door gemeente Hoorn. De vrijwilligers die betrokken zijn bij de Formulierenbrigade zijn geworven via LeekerweideGroep.

Maandag, formulierendag

De Formulierenbrigade is er voor iedere inwoner van de gemeente Hoorn. Maar speciaal voor ouderen, mensen die anderstalig zijn of die om andere redenen moeite hebben met (digitale) officiële communicatie en het houden van overzicht.
De vrijwilligers van de Formulierenbrigade zijn iedere maandagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur aanwezig binnen de Centrale Bibliotheek aan de Wisselstraat  8 in Hoorn. Er hoeft geen afspraak gemaakt te worden. Voorlopig is de Formulierenbrigade alleen op maandagmiddag beschikbaar. Maar uitbreiding naar andere dagen is in de toekomst heel goed mogelijk.