;
;

Opening Formulierenbrigade in Wijklab, Grote Waal in Hoorn

De FormulierenBrigade wijklab Grote Waal is donderdag 13 februari om 14.00 uur officieel geopend door wethouder Simon Broersma.

Direct na de opening zijn er al 3 inwoners van de Grote Waal geholpen door de deskundige vrijwilligers van de Formulierenbrigade.

De FormulierenBrigade is een initiatief van VrijwilligersNH, BuroFlo en Bibliotheek Hoorn en is bedoeld voor iedere inwoner van de Grote Waal en Hoorn. Inwoners kunnen iedere donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in het wijklab in winkelcentrum de Grote Beer terecht voor (digitale) administratieve en hulp bij het invullen van ambtelijke formulieren. De hulp van de vrijwilligers van de FormulierenBrigade is gratis. De Formulierenbrigade breidt uit met een 2e spreekuur in Hoorn. Inwoners kunnen sinds 2017 wekelijks op maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht in bibliotheek Hoorn, centrum. Hier worden inmiddels jaarlijks honderden inwoners geholpen.

Moeite met invullen en doen van aanvragen? Mensen vinden het invullen van formulieren, het  aanvragen van hulp of  toeslagen of indienen van declaraties vaak een hele klus. Veel hiervan moet ook digitaal worden gedaan. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Maar het is wel belangrijk dat het goed gebeurt. Veel mensen zijn hier onzeker over en sommigen gaan het uit de weg. Daardoor ontstaat het risico in de problemen te komen. Of lopen zij hulp of financiën  mis waar ze eigenlijk wel recht op hebben. Daarom biedt de FormulierenBrigade hulp en uitleg bij het invullen van formulieren en correspondentie met instanties.

Wie kan bij de FormulierenBrigade terecht? De FormulierenBrigade is er voor iedere inwoner van de gemeente Hoorn. Maar speciaal voor ouderen, mensen die anderstalig zijn of die om andere redenen moeite hebben met (digitale) officiële communicatie en het houden van overzicht. 

Waarvoor kan men bij de brigade terecht? Uitleg over brieven van gemeente, overheid en instanties zoals verzekeringen, UWV, DUO, woningcorporatie of bank. Het doen van aanvragen voor toeslagen, kwijtscheldingen of aanvullende financieringen, andere correspondentie met officiële instanties. Denk dan aan aanvragen van een DigiD, doen van declaraties bij de verzekeraar, aanvragen studiefinanciering of toeslagen en het verzamelen van de benodigde en juiste informatie ervan.

Samenwerking De FormulierenBrigade is tot stand gekomen op initiatief van Bibliotheek Hoorn, Buro Flo en VrijwilligersNH en wordt gesteund door gemeente Hoorn. De vrijwilligers die betrokken zijn bij de formulierenbrigade worden geworven via VrijwilligersNH. Zij zijn goed getraind en bekend met de vragen die aan bod kunnen komen tijdens de gesprekken.